Real time web analytics, Heat map tracking

Schaalverhoudingen, schaalnummers en schaalnemane kunnen in eerste instantie erg verwarrend overkomen, maar dat valt enorm mee.

Voor kenners en verzamelaars zegt een schaal heel erg veel. Het gaat niet alleen om het merk, maar ook om de verhouding waarin het model is geproduceerd. Daarnaast kan een schaal vertellen of een model een pullback motor heeft, of echte rubberen banden, of dat de portieren open kunnen. Schaal is dus belangrijk. En dan is er nog het wereldwijde verschil in het vermelden van een schaal. Ik zal het in het kort 1-2-3 uitleggen hieronder.

1. : versus /

Een schaal vermeldt de verhouding waarin het is geproduceerd. Het linker getal is altijd 1 en dit gaat over het originele model. Het rechter getal geeft de verkleiningsfactor van het schaalmodel aan. Deze twee getallen worden gescheiden door een scheidingsteken. In Europa hanteert men vaak de dubbele punt : terwijl in de rest van de wereld het slashteken / wordt gehanteerd. Voor de schaalverhouding maakt het verder niet uit, maar in correspondentie wel natuurlijk, als je koopt of verkoopt.

2. hoe hoger het getal, hoe kleiner het model

Een schaal van 1:1 (één op één) wil zeggen dat het schaalmodel even groot is als het origineel. Een schaal van 1:360 wil zeggen dat het schaalmodel 360 keer kleiner is gemaakt dan het origineel. Hoe hoger het getal, hoe kleiner het schaalmodel.
Er zijn diverse veelgebruikte standaard schaalverhoudingen per merk en wereldwijd, en helemaal onderaan geven we een zo compleet mogelijk overzicht.

3. schaalnamen

Naast schaalverhoudingen zijn er ook schaalnamen; dit komt mede door de miniatuur spoormodellen. Sommige schaalverhoudingen zijn dus identiek aan schaalnamen, maar dat is niet persé voor de spoormodellen (treinen) weggelegd, dit geldt voor álle schaalmodellen. Naast de schaalnamen is een populaire term wereldwijd ook '3 inch'. '3 inch' modellen zijn circa 6 tot en met 7,5 centimeter groot, maar daar vallen heel veel schaalverhoudingen onder!

 

    1:4. Veelal op bestelling handgemaakte trapauto's en realistisch werkende modellen.
    1:6. Voornamelijk gebruikt voor motorfietsen en in mindere mate voor op afstand bestuurbare auto's.
    1:12 Voornamelijk op afstand bestuurbare auto's, maar ook gebruikt als modelschaal.
    1:18 Dit zijn relatief grote auto's met veel ruimte voor detail. Erg geliefd bij verzamelaars.
    1:24 De klassieke grote schaal, later minder populair geworden door de opkomst van 1:18
    1:32 Voornamelijk voor landbouwmachines, maar ook gebruikt voor auto's met terugtrekmotoren (pullback) alsmede de schaal 1:39
    1:43 Met een afmeting van circa 10-12 centimeter veel geliefd om de details en het verzamelbare formaat.
    1:50 Voornamelijk voor vrachtauto's, bussen en bouwmachines van Siku, die ook de schaal 1:55 wel hanteert.
    1:64 en 1:65 worden ook wel 3-inch genoemd. Het terrein van de "speelgoedautootjes", vaak zonder exacte schaal, maar met standaardlengte, zodat ze in een standaarddoosje passen.
    1:72 net als 1:76 (00), en 1:87 (H0)worden vaak verzameld in combinatie met modeltreinen.
    1:120 (TT), 1:160 (N) en 1:220 (Z) zien we veelal terug bij modeltreinen.
    1:360 tot en met 1:600 komen voor bij vliegtuigmodellen en ruimtevaartmodellen, zodat ze weer redelijk als 3 inch kunnen worden beschouwd.

In het algemeen: alle schalen van 1:50 tot en met 1:360 worden als 3 inch modellen beschouwd, mits ze een afmeting van tussen de 6 en 7,5 cm hebben.

Nogmaals: dit is globaal het meest gebruikte schaalmodellensysteem. Voor modelspoor is de lijst met schalen wel 3 x zo groot en complex, maar ik hanteer hier het meestgebruikte binnen de schaalmodellen in dit overzicht.

Kort gezegd: de meest populaire schalen bij verzamelaars zijn 1:18, 1:43 en 3 inch.

 

©. 2005-2019 Low-Lands.nl | Alle Rechten Voorbehouden | ©. afbeeldingen respectievelijke copyrighthouders
Today52
Yesterday83
This week52
This month2045
Total73524

Visitor Info

  • IP: 34.229.24.100
  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown

Who Is Online

1
Online

22-07-2019